Kosovsko pitanje - naslovna strana knjigeКњига Косовско питање 1974-1989 је настала од дела докторске дисертације Српска интелектуална елита и косовско питање 1974-1989, одбрањене у децембру 2018. на Филозофском факултету у Београду. У књизи су на основу до сада поптуно некоришћених архивских докумената из Архива Југославије, Архива Србије, Историјског архива Београда, Архива Косова и више локалних архива, као и на основу обимне мемоарске грађе, штампе и литературе, обрађене све теме важне за разумевање развоја косовског периода током овог комплексног периода. 

Др Бојан Б. Димитријевић, научни саветника на Институту за савремену историју, у рецензији књиге је написао:

„Дело колеге Ристановића даје упечатљиву генезу развоја албанског националног покрета у покрајини, у времену када је новоуспостављени федерализам Југославију почео да претвара, корак по корак, у конфедерацију. То је време у којем косовске покрајинске власти својим поступцима, у суштини, сеју клицу сепаратизма и идеје да се покрајина издвоји у засебну републику, са албанском доминацијом.

По научном апарату, дело колеге Ристановића заслужује респкет и ласкаву оцену да је исцрпио тему на научни начин. Писана врло допадљивим језиком, књига колеге Ристановића се чита веома лако, и поред низа података о различитим аспектима живота, великог броја имена и низа догађаја који се преплићу у целом току посматраног периода. За старије читаоце, делови његовог рукописа враћају проживљене слике: јалове партијске дебате, протесте косовких Срба, успон Слободана Милошевића… тако да готово буде одређени (негативни, свакако) носталгични контекст.“

Књига је издата као заједнички пројекат издавачких кућа Прометеј, из Новог Сада, и Информатика, из Београда.

Може се наручити преко мејла: petar.ristanovic@gmail.com или на телефон 064-6600950.

Цена књиге је 1500 динара + ПТТ трошкови (слање курирском службом, цена је око 240 дин за Србију). Плаћање је поузећем.