ИЗГУБЉЕНИ РАЈ

И ПОТРАГА ЗА ЊИМ

Бомбе и петиције – албанска екстремна емиграција у борби против СФРЈ

У анализама опасности која је Југославији претила од стране припадника екстремних емигрантских група југословенске службе безбедности су албанску емиграцију дуго стављале на четврто место. Све до почетка осамдесетих далеко више пажње је усмеравано на хрватску, српску и информбировску „шесту колону“.

опширније…

„Храбро Косово“, „злочиначка Србија“ и прећутана историја

Премијер Косова, Аљбин Курти, почетком јуна позвао je да се „отвори државна архива Србије“, тврдећи да ће документи показати да злочине према Албанцима на Косову нису чинили појединци већ да је то била организована акција државе Србије. Позив је наставак пропагандне кампање поведене из Приштине са циљем да се „докаже“ да је држава Србија починила геноцид над Албанцима на Косову.

опширније…

Бездан косовски

Смрт Ђорђа Балашевића растужила је многе на простору који се данас еуфемистички назива „регион“. Док су на друштвеним мрежама дељене Ђолетове песме и евоциране успомене на безбрижне средњошколске и студентске дане, током којих се свако бар некад пронашао у Балашевићевим стиховима, по већ добро уходаној пракси јавила се препознатљива група позната под такође еуфемистичким именом – регионални душебрижници.

опширније…

Прећутане биографије

Дуго најављивана оптужница против некадашњег вође ОВК, Хашима Тачија, коначно је подигнута. Заједно са њим пред Специјалним судом у Хагу су оптужени Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими, по шест тачака за злочине против човечности и по четири тачке за ратне злочине.

опширније…

НЕспоразум

Такозвани (реч коју ћу у тексту често користити) „дијалог“ између Београда и Приштине траје већ пуну деценију. Током протекле две године, испрва стидљиво а потом отворено, више пута је најављиван скори завршетак преговора.

опширније…

Page 1 of 3

© Петар Ристановић 2024

Copy link
Powered by Social Snap